м. Тернопіль, площа Героїв Євромайдану, 9
+380 67 82 777 44 або Замовте зворотний дзвінок
Пн–Пт з 10:00 до 18:00, Сб з 10:00 до 15:00
Дитяча та доросла стоматологія Нечай
Запишіться на прийом у нас на сайті: це зручно та швидко ↑

Брекети та вагітність: чого варто остерігатися?

Усе частіше на прийомах у лікаря-ортодонта можна почути запитання: «Чи можна вагітним ставити брекети?». Чому частіше? Тому що усім хочеться мати рівні та гарні зуби, тим паче жінкам. І для багатьох жінок поява вільного часу під час вагітності ― чудова можливість виправити прикус.

Брекети і майбутня дитина

На запитання, чи можна вагітним носити брекети, досить довго були негативна відповідь і ряд протипоказань. Однак останнім часом думки розійшлися. Це пояснюється тим, що з'явилися нові технології та матеріали, які значно полегшують і зменшують терміни лікування. Лікування брекетами не супроводжується використанням хімічних препаратів, а тому буде цілком безпечним. Брекети можуть завдати невеликого клопоту самій мамі, але і він буде всього лиш тимчасовим (невеличкі подразнення в ротовій порожнині, легкий біль на початку лікування). Але більш досвідчені ортодонти попереджають, що вагітність і брекети краще не поєднувати, так як у період лікування в місцях переміщення зубів відбуваються деякі зміни в структурі кісткової тканини. Для того, щоб відбулося вирівнювання прикусу і пересування зубів, кістка «розм'якшується», а у вагітних особливо змінюється склад цих тканин, з організму мами малюкові йде частина кальцію, та ще й супроводжується весь процес гормональними змінами. У цьому випадку жінка повинна оцінити ризик, якому вона піддасть свій організм, і разом з вирівняним прикусом може заробити зіпсовані зуби. Якщо ж було прийнято рішення рівняти зуби в цей період, то потрібно знати, що перед встановленням брекетів необхідно як слід підготуватись.

Як підготуватись до лікування брекетами?

Перш за все перед настанням вагітності слід повністю вилікувати зуби, тобто провести повну санацію ротової порожнини.

Також перед настанням вагітності необхідно зробити всі рентгенологічні обстеження, позаяк в період виношування дитини та в період вигодовування грудьми цього робити не можна.

Встановити брекет-систему бажано до настання вагітності, приблизно за 1-2 місяці, адже цей період супроводжується найбільшим відчуттям дискомфорту. А враховуючи те, що під час вагітності у жінки змінюється гормональний фон, а відтак можуть з'явитися підвищена дратівливість, хвилювання, чутливість, то лікарі радять детально спланувати лікування перед важливими змінами у житті. При цьому варто усвідомити, що під час вагітності не можна буде пропускати візитів до лікаря-ортодонта, щоб не виникало рецидивів і лікування пройшло за планом.

Що робити, якщо вагітність настала в процесі лікування?

Якщо під час лікування брекетами ви завагітніли ― одразу ж повідомте про це свого лікаря.

Справа у тому, що під час лікування брекетами кісткова тканина перебудовується в зоні руху зубів. І для того, щоб рух зубів відбувався нормально, кістка повинна, грубо кажучи, пом'якшитись і лише тоді перебудуватися. В період вагітності, на фоні гормональних змін, в будові кісткової тканини відбувається така ж перебудова, адже мама «віддає» своїй майбутній дитині частину мікроелементів зі свого організму, у тому числі кальцій. Тому лікар-ортодонт має скоригувати план лікування, назначити курс вітамінів, мікроелементів.

Окрім того, під час вагітності лікар має особливо пильно слідкувати за пересуванням зубів, адже завдяки тим же гормональним змінам, зуби рухаються швидше. Але наслідками цієї «швидкості» можуть стати чималі проблеми. Відтак навіть найбільш незначні навантаження на зуби вагітної можуть сприйматись організмом як надмірні. А занадто велике навантаження може вилитись у непідконтрольні зміни самої кісткової тканини (наслідки цього можуть бути просто жахливими, наприклад, розкриття зубних коренів). Тому необхідно пам'ятати, що навіть якщо зуби під час вагітності змінюють своє положення легше, це аж ніяк не означає, що період лікування буде коротшим. Ба більше, закріплення результатів, як і саме лікування, у вагітних триває дещо довше, ніж у всіх інших пацієнтів. Тому це іще одна причина, чому лікар має негайно дізнатися про вагітність пацієнтки.

Але і лякатись лікування не варто, бо кожен організм, як відомо, має свої особливості, і тоді, коли одна мама після народження трьох дітей скаржитиметься на свої зуби, інша без проблем їстиме тверде яблуко.

Також важливим є те, на якій стадії лікування жінка завагітніла. Якщо в період, коли лікування добігає кінця ― можна сміливо пробувати його завершити. Якщо ж до завершення ще довго і ваш ортодонт вирішує його припинити ― хвилюватись все одно не варто. Сили, витрачені на лікування, не пропадуть дарма. Лікар виготовить ретейнери і за допомогою них «законсервує» результат, щоб в подальшому (в ідеалі після закінчення періоду лактації, позаяк само тоді стан кісткової тканини остаточно нормалізується) ви могли повернутись до нього і продовжити лікування з того, на чому зупинилися. Зауважимо, це буде найбезпечніший варіант для зубів вагітної жінки.

У разі, якщо лікар вирішить продовжити лікування брекетами, вам доведеться звернути особливу увагу на гігієну ротової порожнини. Необхідно буде ретельно чистити зуби після кожного прийому їжі, користуватись спеціальними м'якими щітками, які не травмуватимуть ясна, йоршиками, флосом, ополіскувачем. Адже лікування брекетами під час вагітності підвищує ризик появи карієсу та захворювання ясен (гінгівіт), але цього можна уникнути, якщо просто дотримуватись усіх рекомендацій по догляду за зубами.

Як би там не було, в наш час для вагітних жінок лікування брекетами є набагато безпечнішим, ніж раніше. Але вирішувати, чи розпочинати (продовжувати) лікування брекетами, ви повинні виключно зі своїм лікарем-ортодонтом. Лише не соромтесь повідомити йому, що ви плануєте завагітніти (або вже чекаєте дитину). І пам'ятайте, що мама повинна бути здоровою не лише для себе, а й для свого малюка.

Джерело: ortodontiya.com

Ще статті

Made on
Tilda